Titanicin yläkannella on yhä bändi soittamassa, ihmiset tanssimassa ja bileet käynnissä, vaikka laiva uppoaa.
Puheeni Vantaan valtuustossa erittäin huolestuttavasta talouskehityksestä ei tuntunut iskevän keheenkään toiseen valtuutettuun. He haluavat yhä tilata baarista lisää juomaa ajatellen bileiden jatkuvan, eivätkä usko, että pitäisi varautua jo pahempaan.
Puheeni tekstimuodossa:
”Taloussuunnitelman lähetekeskustelussa on väistämätöntä tuoda esiin yleismaailmallinen taloustilanne, joka vaikuttaa Vantaaseen sekä vantaalaisiin rajulla tavalla tulevina vuosina.
Elämme aikaa, jossa inflaatio on hyvin korkea, juuri ennen 90-luvun alun alkua inflaatio oli viimeeksi yhtä korkealla. On mahdollista, että inflaatio vielä nousee lähikuukausina entisestään, sillä koko maailmaa voi uhata elintarvikepula syksyllä. Inflaatio vaikuttaa sekä tavallisten ihmisten kulutusmahdollisuuksiin, vähävaraisilla on vielä vähemmän varaa ostaa ruokaa tai muita välttämättömyyksiä, mutta se toki vaikuttaa myös kaikkiin kaupungin hankintoihin. Vantaa myös kuluttaa energiaa, elintarvikkeita, erilaisia kulutustavaroita sekä investoi rakentamiseen.
EKP:n on todennäköisesti välttämätöntä nostaa ohjauskorkoja saadakseen inflaatio talttumaan. Raha- ja talouspolitiikka ei perinteisesti tunne tilannetta, jossa korkeassa inflaatiossa voitaisiin pitää korot alhaalla sekä tehdä määrällistä elvyttämistä, eli painaa rahaa. Tämä kun tavanomaisesti johtaa hyperinflaatioon. Matalia korkoja ja rahan painamista on tehty nyt yli kymmenen vuotta.
12kk euribor on tänään plussalla 0,35%. Vaikka Vantaan tämänhetkiset lainat ovat ymmärrykseni mukaan lähes kaikki kiinteäkorkoisia, uusia lainoja tuskin saa enää niin matalalla korkoprosentilla, kuin aiemmin. Korkojen nousu vaikuttaa tavalliseen vantaalaiseen. Moni vantaalainen omaa ison asuntolainan, sillä asuntojen hinta on korkea esimerkiksi maan korkean hinnan vuoksi. Tämä on pitkälti kaupungin itsensä aiheuttama seikka, sillä Vantaa kerää maankäyttötuloja kymmeniä miljoonia euroja vuodessa. Sillä pääkaupunkiseudun hyvillä paikoilla tontti ja verot voivat muodostaa jopa 70 prosenttia asunnon hinnasta ja vain 30 prosenttia syntyy itse rakentamisesta. Kun korot nousevat, moni vantaalainen voi löytää itsensä tilanteesta, jossa ei selviä nykyisestä asuntolainastaan. Voi käydä niin, että veronmaksukykyinen vantaalainen muuttaa muualle edullisemman asumisen piiriin.
Inflaatio on siis nousussa ja on jo ohittanut reilusti BKT:n kasvuennusteen maaliskuussa Suomessa sekä lähes kaikissa muissakin EU-maissa, USA:ssa jo marraskuussa. BKT:n kasvun heikkeneminen sekä mahdollinen kääntyminen jopa taantuman puolelle aiheuttaa lähes väistämättä työttömyyttä. Kun inflaatio on kova, talouskasvu sakkaa ja työttömyys nousee, kyse on pahimmasta mahdollisesta yhtälöstä: Stagflaatiosta.
Olemmekin nyt muuttuneen tilanteen edessä ja kaupungin pitää varautua tähän nopeasti ja päättäväisesti. Vantaan täytyy ehdottomasti nyt keskittyä vain lakisääteisten palvelujen tarjoamiseen. Kaikki ylimääräinen unelmahöttö on pistettävä jäihin. Vaikka se olisi niin kivaa antaa sen yhdeksän hyvää, kymmenen kaunista ja pinkkiä pehmeää unelmaa. Lainakanta on saatava erittäin määrätietoisesti laskemaan. Hyvästä veropohjasta on pidettävä erityistä huolta: Hyvät veronmaksajat sekä erityisesti yritykset on pidettävä Vantaalla. Meillä ei ole varaa menettää yhtäkään yritystä muualle Suomeen. Ja kaikkia investointeja on harkittava erittäin huolellisesti, sillä inflaatio todellakin vie hinnat pilviin ja laina investointeja varten on erittäin kallista. Yleinen taloudellinen toimeliaisuus voi mennä jäihin vuosiksi, jopa vuosikymmeneksi. Arvoisat valtuutetut, meidän on varauduttava pahimpaan mahdollisimpaan taloudelliseen kriisiin.”